Att erkänna Palestina vore förhastat. Exempelvis uppfyller palestinierna inte grundläggande krav på en suverän stat, i så måtto att de inte kontrollerar sitt territorium. Det ser inte heller ut att bli bättre – terroristorganisationen Hamas styr fortfarande Gaza och har dessutom ett intimt samarbete med den palestinska myndigheten. Ett erkännande skulle också innebära att Sverige bryter mot den gemensamma hållningen i EU. Det är svårt att se några vinnare överhuvudtaget i regeringsförklaringens onödigt definitiva uttalande att ”Sverige kommer att erkänna staten Palestina”.

Om de rödgröna nödvändigtvis vill bryta EU-linjen för att uppmuntra en fredlig och demokratisk utveckling i den muslimska världen finns bättre kandidater.

Somaliland har varit självstyrande sedan Somalia störtade ner i anarki 1991. När övriga landet har lidit under inbördeskrig, klanvälde och jihadism har Somaliland haft över två decennier av fredlig och stabil utveckling. Man har bland annat haft fyra demokratiska val i rad utan komplikationer.

Kanske finns där historiska förklaringar. Somaliland har varit ett brittiskt protektorat, där övriga regionen varit koloniserat av italienare, till exempel. Men faktum är att Somaliland tycks ha hittat en väg till demokrati i ett klanbaserat och muslimskt samhälle, vilket skulle kunna tjäna som föredöme för många utvecklingsländer.

Somaliland är ännu inte erkänt av omvärlden. EU anser att Afrikanska unionen bör ta första steget, men AU behärskas av diktaturer som minst av allt vill se demokrati. Sverige skulle kunna driva på genom att utlova ett erkännande på sikt, villkorat med att Somaliland fullföljer sin goda utveckling.

Men det vinner man väl inga inrikespolitiska poäng på i den svenska vänstern.