Joornaal ka soo baxa dalka Sweden oo la yidhaadho Världen (The World) maqaal ku soo qoray u dhignaa Somaliland önskar svenskt erkännande, ” Somaliland oo doonaysa in Dawladda Iswedhishku aqoontsato”

Joornaal ka soo baxa dalka Sweden oo la yidhaadho Världen (The World) oo maqaal ku soo qoray joornaalkaas (Världen) cinwaanka maqaalka oo u dhignaa “”Somaliland önskar svenskt erkännande, “ Somaliland oo doonaysa  in Dawladda Iswedhishku aqoontsato”

Nyhet | Publicerad: 2014-10-15 11:55


Mikael Torstensson, rådgivare till Somalilands regering, uppmanar Sverige att erkänna Somaliland. Torstensson ses här i samspråk med Somalilands utrikes­minister Behi Younis. Foto: Privat​

Somaliland önskar svenskt erkännande

Ett erkännande av en palestinsk stat var den nya rödgröna regeringens första utrikespolitiska marke­ring. Ett klokt steg att ta vore att erkänna det demokratiska Somaliland, menar Mikael Torstensson, svensk investerare och råd­givare till regeringen i den afrikanska nationen.

Sveriges nya regering har med beskedet om att en palestinsk stat ska erkännas valt att gå före EU och driva en självständig utrikespolitisk linje i frågan, trots att grundläggande folkrättsliga krav för en suverän stat inte är uppfyllda.

I Afrika väntar samtidigt den lilla demokratiska nationen Somali­land på internationellt erkännande, och nu höjs röster för att Sverige skulle kunna gå i bräschen för landets självständighet. “Om de rödgröna nödvändigtvis vill bryta EU-linjen för att uppmuntra en fredlig och demokratisk utveckling i den muslimska världen finns bättre kandidater”, skrev Svenska Dagbladets ledarskribent Per Gudmundson i förra veckan, och uppmanade till ett erkännande av Somaliland. Mikael Torstensson, som har ett mångårigt engagemang i landet och i dag är rådgivare till regeringen, menar att ett erkännande skulle vara mycket betydelsefullt.

– I Somaliland sker det som hela västvärlden önskar se i Afrika och Mellanöstern, och landet uppfyller alla krav på ett erkännande. Omgivet av länder som präglas av jihadism, terror och brott mot de mänskliga rättigheterna har det muslimska Somaliland på 23 år skapat en stabil, fredlig demokrati, i princip på egen hand och utan internationellt stöd. Man jobbar hårt med att utveckla mänskliga fri- och rättigheter ytterligare, säger Mikael Torstensson, som i söndags också skrev en artikel på Svenska Dagbladets ledarsida om Somaliland.

Somaliland var tidigare ett brittiskt protektorat, men blev en självständig stat 1960, och erkändes då av 34 nationer, däribland Storbritannien och USA. Landet gick då in i en union med Italienska Somaliland, nuvarande Somalia, med målet att alla de fem länderna och områdena med somalisk befolkning på Afrikas horn skulle ingå i unionen. Målet om en gemensam federal stat fick emellertid ett brutalt slut i en eskalerande konflikt på 1980-talet, när regimen i Mogadishu gick till våldsamt angrepp och bombade Somaliland, med en stor flyktingvåg som följd.

Länderna gick sedan helt skilda vägar. Somalia är i dag en nation präglad av anarki och islamistisk extremism, medan Somaliland, som utropade sig som självständig stat 1991, har blivit en fredlig demokrati. Detta är en utveckling som inte välkomnas av de omgivande nationerna, och Somaliland, som ännu inte erkänts av någon nation, behöver stöd från omvärlden, påpekar Mikael Torstensson.

– Här kan Sverige agera och stötta en utveckling som är ett alternativ till den terror och piratverksamhet som finns i regionen. Ett svenskt erkännande skulle innebära att många följer efter, säger han och förklarar att man från Somalilands sida är inställda på ett villkorat erkännande.

– Somalilands regering är intresserad av ett upplägg där ett erkännande kopplas till krav på ett fortsatt arbete för mänskliga rättigheter och mot korruption enligt de samtal vi har.

Tillsammans med ett internationellt erkännande är investeringar avgörande för nationens framtid, konstaterar Mikael Torstensson.

– Somaliland har ett stort behov av investeringar som skapar jobb och på sikt kan ge landet skatteintäkter.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

Källa: Världen

Somaliland1991

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: