DP World bro till Afrika via Somaliland Hamnar operatören växer närvaro med logistiknav (Pressreader)

DP World bro till Afrika via Somaliland

Hamnar operatören växer närvaro med logistiknav

Pawan Singh / nationella
Berbera Port i Somaliland. Porten kommer att vara den åttonde DP world operationen i Afrika när klar.

BERBERA, SOMALILAND / / hamnar operatören DP World är hausse på Afrika och kommer att expandera ytterligare över hela kontinenten efter en del för att skapa en ny gateway i Somaliland, på dess östra kust.

“Jag är mycket hausse om Afrika och tror jag har fortfarande en mycket stor potential, säger DP World ordförande Sultan bin Sulayem till National under sin första resa till Somaliland förra veckan. “Anledningen till varför vi går till Afrika är därför vi får en hel del kunskap och erfarenhet och de är de två faktorerna för framgång.”Denna månad DP World tecknat en 442 miljoner USD med regeringen i Somaliland att utveckla och driva ett regionalt nav för handel och logistik på Port Berbera.

Projektet, som kommer att fasas in, innebär också inställningen upp en zon. Avtalet kommer som en del av ett större regering-till-regeringens samförståndsavtal mellan Dubai och regeringen i Republiken Somaliland att ytterligare stärka sina strategiska band.

Minister av utländska angelägenheter och internationellt samarbete av Somaliland, Saad Ali Shire, sade att avtalet är planerad att avsluta av juli. “Detta avtal öppnar ett nytt kapitel att få utländska investeringar av Somaliland. Denna affär bör öka arbetstillfällen för ungdomar i landet,”sade ministern.

DP World verkar i Senegal, Egypten, Moçambique, Djibouti och Algeriet, med mer än 3 600 anställda.

Under de senaste tre till fem åren, har DP World spenderat över 1 miljard dollar i kapital utgifter och lagt till 2,275,000 tjugo fot motsvarande enheter (TEU) kapacitet terminaler i Afrika, att den totala årskapaciteten till 6.2 miljoner TEU, sägs det.

Berbera port skulle vara den åttonde DP world operationen i Afrika när klar.

Enligt herr bin Sulayem blir Berbera hamn en hub och havet väg för den etiopiska marknaden främst, som är en av världens snabbast växande ekonomier och är i behov av förbättrad infrastruktur och faciliteter för att hålla med graden av expansion.

“Jag begärt ett möte förra året med statsministern i Etiopien eftersom de hade gjort ett tillkännagivande för stora expansionsplaner,” sade herr bin Sulayem. “När jag träffade honom han förklarade för mig att de är en stor befolkning, de är underutvecklade och de har börjat ett utveckling för att förbättra livet för sitt folk.”Investeringar i denna naturliga Djuphavsräka port kommer att locka fler rederier till östliga Afrika och dess modernisering kommer att fungera som en katalysator för tillväxt av landet och regionens ekonomi, herr bin Sulayem sade.

Han sade att trappa upp verksamhet i Berbera port kommer inte bara komplettera DP World services i Doraleh terminal i Djibouti – en viktig anläggning för regional handel – men också stödja tillväxt på sitt flaggskepp Jebel Ali port i Dubai.

Förra året Etiopiens ekonomisk tillväxt med 10.2 procent, men är nu satt till sakta till en ränta av 4.5 procent i år på grund av effekterna av torkan. Etiopiens ekonomiska tillväxt under de kommande fyra till fem åren emellertid gynnsam, med expansion i genomsnitt över 7 procent, enligt IMF prognoser. “Tillväxt i Etiopien har varit underbyggd av investeringar i infrastruktur,” berättade Natznet Tesfay, direktör för Afrika analys på London-baserade IHS National. Enligt Bashe Omar, chef för Somalilands handelskontor i Dubai, planerade investeringen i två faser. Först innebär $230m, med $62m för utvecklingen av den gamla Berbera hamnen, förnya och förstärka sin infrastruktur och $170m för utvecklingen av en ny containerterminal.

“När porten fungerar på en 75 procent effektivitet, de resterande $170m kommer att investeras i utvecklingen av kajen port,” sade herr Omar.

Investeringsavtalet innehåller placeringen av portalkranar, bogserbåt båtar och högteknologiska behållare lagring maskiner.

Porten fungerat historiskt som en sjö och missil bas för somaliska regeringen, och på 1970-talet utvecklades och förvaltas av Sovjet före att vara vände över på 1980-talet för amerikanska militära använda.

Porten har varit en viktig länk för Somalia och Afrikas Horn till världen, enligt Berbera port general manager Ali Mohammed Omar.

“1992 fanns en hungersnöd i Somalia när Berbera porten stängdes på grund av kriget. Det är därför den svält och hungersnöd var mycket stark och dödade många människor. Det är en viktig port för oss,”sade han.

En järnvägslinje mellan Djibouti och Eritrea lanserades i slutet av 2015, inrättande av en viktig transport infrastruktur linje och bättre tillgång. Regeringen-till-regeringens avtalet omfattar bygga en väg mellan Berbera hamn och staden Wachaale, på den etiopiska gränsen, avsedda för att transportera transporter direkt från Berbera till den etiopiska marknaden, herr Bashe Omar sade.

DP World kommer att vara inblandade i port och frizon projekt, hanterar organ inom UAE regeringen vägkonstruktion, herr bin Sulayem förklarade.

“Vi kommer att söka deras hjälp eftersom Somaliland är berättigade till utländskt bistånd från Förenade Arabemiraten,” sade han.

“Idag finns det 500 lastbilar avgår varje dag från hamnen på vägen. Om man tar ett genomsnitt av 400 lastbilar om dagen i ett år som är 146000 lastbilar lämna hamnen och om du lägger till lastbilar kommer in till hamnen, som är nästan 300.000 går in och ut så definitivt vägen kommer att lägga till ett stort värde,”tillade han.

Den etiopiska regeringen utvecklar nu Diridhaba, en ny logistik och industriellt nav i den nordöstra kvadranten av landet.

Detta kan representera en ny möjlighet för DP World, säger herr bin Sulayem.

“Diridhaba är stor och regeringen har planer, vi hoppas att vi kommer att tilldelas ett utrymme för vår logistik park ett industriområde där.”

Somaliland1991 News Center

30 May 2016

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: